Westminster Abbey

In de meubelindustrie wordt al jaren voornamelijk met oplosmiddelhoudende lakken gewerkt. Toch neemt het gebruik van watergedragen producten verder toe en zien we dat het bij steeds meer projecten geheel of gedeeltelijk toegepast wordt. Dit zagen we ook terug met het bijzondere project van Westminster Abbey. Hier is gebruik gemaakt van een oplosmiddelhoudende beits en een oplosmiddelhoudende blanke lak.

Oxid Coatings heeft het verzoek, van opdrachtgever Casala, gekregen om een beits te ontwikkelen in een speciale kleur met een mooie uitstraling, speciaal voor Westminster Abbey. Zo ontwikkelde Oxid Coatings acht tinten bruin, waaruit uiteindelijk één kleur is gekozen voor de 2.200 nieuwe stoelen voor Westminster Abbey.
Hiervoor is een eikenfineer gekozen met het Westminster Abbey Wapen in de rugleuning.

Het Fineer is gekleurd met de HD LM Kleurbeits van Anker Stuy – Heidelberg. Dit prestigeproject kende wel een aantal zware eisen en daarom zijn er hoge eisen gesteld aan de kwaliteit van het lakwerk. Zo diende bijvoorbeeld de afwerking bestand te zijn tegen kaarsvet en uiteraard – gezien de toepassing in de Abdij – ook goed krasen slijtvast. De keuze viel op de HD Solo PUR Systeemlak blank stompmat van Anker Stuy – Heidelberg. De 2-componenten-lak voldoet aan de EN 71-3 norm, is vrij van zware metalen en geschikt voor kinderspeelgoed, voldoet aan de DIN 4102 B1 norm waardoor deze moeilijk vlambaar is plus de DIN 68861 B1 norm, die de chemicaliënbestendigheid aantoont.

De abdijstoel heeft een esthetisch mooie uitstraling door de stompmatte afwerking, waardoor deze perfect bij de architectuur en de sfeer van de abdij past. Het was een project waarin meubelfabrikant Casala, producent Anker Stuy Verven en Oxid Coatings als lakleverancier erg trots op zijn.